Emme pelkää muutosta.
Vammaiskumppanuudelle tärkeitä arvoja ovat ihmisoikeusperustaisuus, maailmanlaajuinen yhteisvastuu, vammaisten ihmisten osallisuus ja luottamus.
Arvot, jotka ohjaavat toimintaamme
- Ihmisoikeusperustaisuus – Ihmisoikeudet ovat jakamattomia, luovuttamattomia, toisistaan riippuvia ja toisiinsa liittyviä. Vammaiskumppanuuden kaikkea toimintaa ohjaa ihmisoikeusperustainen ajattelu. Seisomme heikompien puolella, ja edistämme oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon toteutumista kaikessa työssämme, jotta kehittyvien maiden vammaiset ihmiset saavat yhdenvertaiset mahdollisuudet elämässään.
- Globaali, kestävä yhteisvastuu – Sitoudumme globaaliin yhteisvastuuseen vammaisten ihmisten oikeuksien edistämisestä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla pitkäjänteistä ja vaikuttavaa työtä tehden.
- Vammaisten ihmisten osallisuus ja kumppanilähtöisyys – Vammaiskumppanuuden toiminnan ytimessä on, että töitä tehdään yhdessä vammaisten ihmisten ja heidän järjestöjensä kanssa vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumiseksi. Globaalin etelän ja globaalin pohjoisen vammaisten ihmisten välistä kumppanuutta vahvistetaan kokemusten ja asiantuntijuuden jakamisen sekä vertaistuen avulla. Ei mitään meistä ilman meitä -periaate ohjaa kaikkea työtä.
- Hyvä hallinto, läpinäkyvyys ja tasapuolinen kohtelu – Vammaiskumppanuuden toiminta perustuu sihteeristön, jäsenjärjestöjen ja heidän kumppanien väliseen avoimeen yhteistyöhön, jossa kaikkia kohdellaan tasapuolisesti, hyvän hallinnon periaatteita noudattaen sekä selkeillä ja tehokkailla toimintamalleilla. Vammaiskumppanuuden jäsenjärjestöt noudattavat yhteisessä tekemisessä samoja sääntöjä ja niihin sitoudutaan.
Visio
Vammaiskumppanuuden visiona on maailma, jossa vammaisten henkilöiden ihmisoikeudet ovat toteutuneet täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti ja, jossa vammaiset ihmiset toimivat tasavertaisesti yhteisöjensä kehittämiseksi paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Missio
Vammaiskumppanuus toimii vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumiseksi. Vammaiskumppanuus toteuttaa kehitysyhteistyöhankkeita ja muita mahdollisia yhteistyömuotoja paikallisten vammaisjärjestöjen ja kansallisten liittojen kanssa erityisesti kehittyvissä maissa (ODA-kelpoisuus) ja maissa, missä vammaisten henkilöiden ihmisoikeustilanne on poikkeuksellisen heikko. Vammaiskumppanuus ei toimi sotaa käyvissä maissa, joissa ulkopuolinen taho on hyökännyt maahan. Maan sisäiset konfliktit ja mahdollisuus sisällissodan eskaloitumiselle eivät sulje toimintaa automaattisesti, mutta riskit täytyy arvioida erikseen.
Jäsenjärjestöjen eri vammaisryhmien erilaisista lähtökohdista ja tarpeista käsin tapahtuva kehitysyhteistyö on Vammaiskumppanuusohjelma ydin. Ohjelmatyön erityisyys ja strateginen lisäarvo perustuvat kunkin jäsenjärjestön erityisosaamiseen, missä jäsenjärjestöt tekevät pitkäjänteistä yhteistyötä oman tai montaa eri vammaisryhmää edustavien kumppaniensa kanssa.