Sambian vahvat vammaiset naiset ja tytöt

Kynnyksen ja sambialaisen Vilole Images Productions – Women and Girls Disability Rights of Zambia -järjestön yhteistyöhankkeen tarkoituksena on voimaannuttaa vammaisia tyttöjä ja naisia, jotta he pystyvät osallistumaan yhteisöjensä täysivertaisina jäseninä koulunkäyntiin, työelämään tai vaikkapa perustamaan perheen, jos siltä tuntuu.

Vammaisoikeuksien lisäksi hankkeen pääteemoja ovat seksuaali- ja lisääntymisterveys, seksuaalinen väkivalta ja muu naisiin kohdistuva väkivalta, sekä kansalais- ja poliittinen vaikuttaminen.

Varsinkin maaseudun vammaiset tytöt ja naiset tuntevat huonosti seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä asioita. Koulutuksissa naiset ja tytöt oppivat, mitä seksuaalinen häirintä on, mikä kaikki on väkivaltaa ja mitä tulee tehdä tilanteissa, joissa kohtaa häirintää tai väkivaltaa. Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvien koulutusten jälkeen osallistujat tietävät oikeutensa sanoa ei. He oppivat, että saavat itse valita kumppaninsa tai olla valitsematta ketään. Oma päätös on myös keskeyttää raskaus tai tulla äidiksi.

Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Marttojen kanssa.

Jäsenjärjestö

 

Naiset yrittäjiksi

Rhoda Shiambwede on tarmokas nainen, joka on rakentanut oman talonsa paikallisen kahvin myynnistä ansaitsemillaan rahoilla. Nyt hän on ottanut vetääkseen vammaisten naisten ryhmän kylässään Mukunissa eteläisessä Sambiassa.
Rhoda haluaa ottaa naiset mukaan kahvintuotantoon ja tarjota näin muillekin mahdollisuuden tuloihin. ’’Ensin pavut ostetaan lähialueilta, siten kuivataan, jauhetaan ja pussitetaan myytäväksi’’, opettaa Rhoda naisille tapaamisessa.