Vammaisten naisten voimaantuminen Keski-Aasiassa

Kynnys on tehnyt vuosia työtä Keski-Aasiassa vammaisten naisten seksuaaliterveyden ja voimaantumisen edistämiseksi.

Seksuaalisuus on monessa maassa tabu, samoin kuin vammaisuus. Vammaiset ihmiset kokevat usein moninkertaisesti haasteita liittyen seksuaalisuuteensa. Heitä ei usein nähdä seksuaalisina ihmisinä eikä heille ei tarjota seksuaalikasvatusta tai -terveyspalveluja. Heitä ei myöskään aina pidetä toivottuina kumppaneina tai heidän ei uskota kykenevän vanhemmuuteen. Seksuaalioikeudet kuuluvat kuitenkin kaikille, eikä vammaisuus saa olla este niiden toteutumiselle.

Vuosien varrella kasvava joukko kauniita naisia rikkoo yhteisöjen stereotypioita ja uskomuksia näyttämällä käytännössä mitä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat: seurustelua, avioliittoja, suloisia lapsia. Mutta voimaantumisen kautta myös opiskelua, töitä ja itsenäisempää elämää.

Hankkeessa järjestetään vuosittaiset kesäleirit sekä annetaan vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta vammaisille naisille. Lisäksi tehdään vaikuttamistyötä ja yhteistyötä viranomaisten ja päättäjien kanssa ministeriön työryhmissä ja muilla foorumeilla sekä lisätään suuren yleisön tietoisuutta vammaisuudesta sosiaalisessa mediassa.

Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

Jäsenjärjestö

 

”Haaveilen laulajan urasta”

Kirgisiassa vammaisten naisten järjestö Ravenstvo pyörittää vammaisille suunnattua turvataloa. Turvatalon lisäksi järjestöllä on Hotline-palvelunumero, jonka kautta on voitu auttaa ja tukea väkivaltaa kohdanneita naisia.
Almira joutui pitkäkestoisen kotiväkivallan uhriksi vanhempien sukulaisten toimesta. Almiran veljeä oli aiemmin kohdeltu kaltoin kotonaan, ja hän halusi auttaa kuvaamalla siskoaan. Siksi hän kuvasi videon pahoinpitelystä. Viraalihitiksi levinnyt video tavoitti myös Ravenstvon, jonka tuella hän pääsi pois kotoaan ja saa koulutusta. Kuvassa kaunisääninen nuori nainen herkisti turvatalossa vierailleet suomalaiset kynnysläiset lauluilla, että vihdoinkin kuilun päässä näkyy valoa ja toivoa. Almira haaveilee laulajan ja venäjän kielen opettajan urasta.