Mari Tuohimaa Vammaiskumppanuuden toiminnanjohtajaksi

Mari Tuohimaa on tehnyt uraa kehitysjärjestöissä.

Pitkän linjan kehitysyhteistyön tekijä tulee Vammaiskumppanuuteen Suomen Somalia-verkostosta.

Vammaiskumppanuuden toiminnanjohtajaksi on valittu pitkän linjan kehitysyhteistyön ammattilainen Mari Tuohimaa.

Tuohimaa siirtyy Vammaiskumppanuuteen Suomen Somalia-verkoston toiminnanjohtajan pestistä.

”Käytännössä siirryn toiselle käytävälle”, Tuohimaa naurahtaa. Vammaiskumppanuus sijaitsee samoissa tiloissa Somalia-verkoston kanssa.

Tuohimaa aloittaa uudet työt innostuneena.

”On kiva tulla ohjelmatukijärjestöön, joka on samalla pieni kattojärjestö.”

Asetelmassa on hänelle samaan aikaan jotain tuttua ja paljon uutta. Somalia-verkosto on kattojärjestö, ja sitä ennen Tuohimaa on tehnyt uraa selvästi suuremmissa ohjelmatukijärjestöissä, Suomen Lähetysseurassa ja Suomen Punaisessa Ristissä.

Lähetysseurassa hän toimi eri aikoina hankekoordinaattorina, katastrofityön koordinaattorina ja kehitysyhteistyön päällikkönä. Punaisella Ristillä Tuohimaa vastasi kehitysyhteistyöstä Itäisessä Afrikassa.

Ulkoministeriö on korostanut vammaisten henkilöiden huomioimista kaikessa kehitysyhteistyössä, ja sitä kautta Tuohimaallekin vammaiskysymykset ovat tulleet aiemmin tutuiksi.

”Lähetysseurassa meillä oli yleisjärjestöistä kaikkein suurin vammaistyön ohjelma”, Tuohimaa sanoo. ”Siinä oli kymmenen hanketta, ja Lähetysseurassa muutenkin edistettiin voimakkaasti sitä, että kaikki haavoittuvaiset ryhmät otetaan mukaan.”

Nuoren kulttuurishokki kääntyi ammatiksi

Alun perin kipinä kehityskysymyksiin syttyi jo 1980-luvulla teini-ikäisenä, kun Tuohimaa asui vuoden Tansaniassa isänsä töiden tähden.

”Se oli aika kulttuurishokki, kun kasiluokkalainen Raumalta lähti Tansaniaan”, hän sanoo. ”Mutta se kääntyi positiiviseksi kokemukseksi, ja siellä silmät avautuivat globaalille eriarvoisuudelle.”

Hän halusi tehdä asioille jotain, ja päätyi opiskelemaan kauppatieteitä. Bisneksen tekeminen ei tuntunut omalta alalta, mutta opinnot Tuohimaa vei loppuun, kun kerran oli aloittanut.

”Ei kaupallisesta tutkinnosta ole haittaa ollut, talouttahan tässä joutuu pyörittämään”, hän sanoo nyt.

Ennen kehitysyhteistyöuraa hän työskenteli kansanedustajan avustajana eduskunnassa ja asui harjoittelujen ja töiden tähden monissa eri maissa, Ruotista Kiinaan, Espanjaan ja Argentiinaan.

Hyvää työtä syytä jatkaa

Vammaiskumppanuudessa Tuohimaa astuu omien sanojensa mukaan Anja Malmin suuriin saappaisiin. Malm jää eläkkeelle 24. marraskuuta.

Tuohimaa sanoo seuranneensa vierestä, että Vammaiskumppanuudessa on tehty hyvää kehitysyhteistyötä, jota myös ulkoministeriö on kiitellyt. Siksi mitään suuria mullistuksiakaan ei ole luvassa. Ulkoministeriön nykyistä ohjelmakautta on kaksi vuotta jäljellä, eikä senkään jälkeen ole luultavaa, että ohjelmaa tarvitsisi suuresti uudistaa.

Aluksi pitää tutustua jäsenjärjestöihin ja jollain aikavälillä työhön etelän maissa.

”Sambiassa en ole koskaan käynyt, joten siellä käyminen kiinnostaa, mutta pitää katsoa tietenkin sen mukaan, mihin on järkevää mennä, eikä matkustaa vain matkustamisen vuoksi”, hän sanoo.