Addis Abeban yliopiston arkkitehtiopiskelijoita ja henkilökuntaa ja DDI:n henkilökuntaa ryhmäkuvassa portailla.

Saavutettava Etiopia kaikille

Invalidiliitto tekee yhteistyötä etiopialaisen liikuntavammajärjestön Inclusive Ethiopian  (IE) kanssa.

Rakennetun ympäristön esteettömyyden edistäminen on vuonna 2022 alkaneen uuden hankkeen keskiössä. Hankkeessa Inclusive Ethiopia eli IE kouluttaa Addis Abeban yliopiston arkkitehti- ja insinööriopiskelijoita esteettömän ympäristön suunnittelussa ja esteettömyyskartoitusten tekemisessä.

IE myös vaikuttaa ja viestii esteettömämmän rakennetun ympäristön puolesta, tekee itse esteettömyyskartoituksia ja -suunnitelmia sekä toteuttaa pienimuotoista korjausrakentamista. IE on kartoittanut erityisesti Addis Abeban peruskoulujen esteettömyyttä. Osana hanketta Invalidiliitto ja IE laativat yhteistyössä oppaan esteettömän ympäristön suunnittelusta ja kartoittamisesta etiopialaisten käyttöön. Opasta voi hyödyntää jatkossa laajemmin globaalin kehitysyhteistyön kentällä.

Esteettömyyden edelläkävijä

Pääkuvassa alhaalla keskellä istuva Yoseph Fekadu on IE:n johtaja ja yksi perustajajäsenistä. Yoseph on kasvanut köyhällä maaseudulla. Hän pääsi osallistumaan koulunkäyntiin vaikeasta liikuntavammastaan huolimatta, sillä hänen äitinsä kantoi hänet selkärepussa kouluun. Lahjakas poika eteni elämässä ja suoritti talousalan maisterin tutkinnon. Yoseph on kolmen lapsen isä.

Pitkälti Josephin persoonan ansioista IE:stä on tullut melko tunnettu vammaisjärjestö Etiopiassa, joka tällä hetkellä erityisesti edistää vammaisten etiopialaisten oikeutta esteettömästi rakennettuun ympäristöön.

Jäsenjärjestö

Tyttö, jonka perhe hylkäsi

Vaikeasti liikuntavammainen Helen Abdushikur on todellinen oman onnensa seppä. Vanhemmat hylkäsivät hänet lapsena, mutta sitkeä ja valoisa tyttö raivasi tiensä hyvään koulutukseen ja parempaan elämään. Helen on IE:n hallituksen pitkäaikainen jäsen.
Helen valmistui hallintotieteiden maisteriksi Addis Abeban yliopistolta, jossa nyt myös työskentelee virkailijana. Helenillä on yksi lapsi. Helen on hyvin musikaalinen ja harrastaa vanhan etiopialaisen instrumentin begelen soittoa ja esiintyy ortodoksikirkon tapahtumissa.